Ajankohtaista

2019

Tiedote:
Jalostusoriiden hyväksymiskäytäntö muuttuu voikkojen oriiden kohdalla: Myös yhtä voikkogeeniä kantavat rautiaspohjaiset voikot New Forest -oriit voivat tästä vuodesta lähtien hakea jalostukseenkäyttöoikeutta ponioripäivillä. Blue Eyed Cream (tuplavoikko, BEC) -väriset rekisteröidään edelleen kantakirjan ylimääräiseen osastoon x.

Stallions

https://web.archive.org/web/20190503083956if_/https://www.newforestpony.com/stallions/embed/#?secret=bOcMhsDiKF


VUODEN 2018 NÄYTTELYPONI ­KILPAILUN VOITTAJA JA SIJOITTUNEET

I                Rosalie´s Rebel 53 NF, 160 pistettä
(i: RIP’s Debut de la Vie 42 NF, ei: Klockas Zimon 27 NF)
om. ja kasv. Anna Roms
II               Solranda Clarissa, 120 pistettä
(i: Vernons Vision 43 NF, ei: Ellilän Bramble Cocktail 28 NF)
om. ja kasv. Samira Blomqvist
III              Hillside Forgotten Gold 52 NF, 110 pistettä
(i: Vernons Vision 43 NF, ei: ei: Ellilän Bramble Cocktail 28 NF)
om. Kettunen Aino & Saga, kasv. Pirjo Penttinen
III               Rosalie´s Angel, 110 pistettä
(i: RIP’s Debut de la Vie 42 NF, ei: Klockas Zimon 27 NF)
om. ja kasv. Anna Roms

VUODEN 2018 PARAS KTK­PONI JA PARAS NUORI

Parhailla pisteillä kantakirjattu NF­poni on Hillside Arwen 614 NF
(i: Stackarps Pioneer 31 NF, e: Elberth 501 NF). Kasv. Pirjo Penttinen, om. Mantela Kimmo & Ruut
Pisteet: 8,5­9,0­8,5­7,0­8,5­7,5­7,5­8,0­8,5­8,5­8,5­7,5 Pisteiden keskiarvo 8,18 KTK I

Hippoksen nuorten ponien kehässä parhain pistein palkittu NF­poni on Dixie De La Vie
(i: RIP’s Debut de la Vie 42 NF, e: Feline 531 NF). Kasv. ja om. Päivi Jaakkonen
Pisteet: 8,5­7,5­7,5­8,0­8,0­8,0­8,0­8,5­9,0­8,0­7,0 Pisteiden keskiarvo 8,10NF Kilpaponi Ranking 2018
I. GOTTFRID 1430p
(Stackarps Pioneer 31 NF – Gumbariza – Bazuun SWE 22 NF)
este, koulu, kenttä
ratsastajat Mari Kettunen, Jaana Pulkkinen
II. JESSY 604 NF 1290p
(Rambo – Jasmin – Aladin)
este, koulu
ratsastajat: Johanna Riihimäki, Sanni Heliste, Jenna Inkala
III. KLOCKAS LINA 606 NF 370p
(Klockas Zimon 27 NF – Marina V – Diogenes Kay)
este, koulu
ratsastajat: Linda Cederblom-Sundqvist, Bodil Cederblom, Jennifer Karlström, Tilda
Sjöholm, Ellen Holm, Sandra Edström, Anette Bagarnäs
4. QUEEN’S LITTLE PRINCE 260p
(Peveril Providence 16 NF – Queen Victoria 473 NF – Ricardo Zaccardi 15 NF)
este, koulu
ratsastajat: Eeva Kotisaari, Camilla Räsänen, Jenni Anttila
5. KLOCKAS FIORELLA 611 NF 160p
(Klockas Zimon 27 NF – Klockas Zavannah 566 NF – Silverlea Snowstorm 12 NF)
este, koulu
ratsastajat: Lotta Karlström, Tilda Sjöhholm, Ella Kalliokoski
6. ELLILÄN BOMBAY SAPHIRE 130p
(Stackarps Pioneer 31 NF – Nathalie 448 NF – Ekeholms Bacardi 6 NF)
koulu
ratsastaja: Suvi NikkariKilpailukutsu  la 25.5.2019 Käyttöluokkakilpailut Riitin tallilla Lohjalla

Luokka 1 Ratsastusluokka – avoin 107 cm ja pienemmille shetlanninponeille. Shettis Cupin osakilpailu, helppo ohjelma. Ratsastaja saa kilpailla sen kauden alusta, jolloin täyttää 4 vuotta sen kauden loppuun, jolloin täyttää 8 vuotta.

Luokka 2 Ratsastusluokka – avoin 107 cm ja pienemmille shetlanninponeille. Shettis Cupin osakilpailu, keskivaikea ohjelma. Alle 11v ratsastajille. 

Luokka 3 Ratsastusluokka – avoin 107 cm ja pienemmille shetlanninponeille. Shettis Cupin osakilpailu, vaikea ohjelma. Alle 16v ratsastajille.

Palkitaan Champion sekä Reserve Champion Käyttis Cup ratsukoista.

Luokka 4 Working Hunter Pony – avoin 107 cm ja pienemmille shetlanninponeille, estekorkeus max 53 cm.  WHP keskivaikea. Alle 16v ratsastajille.

Luokka 5 Working Hunter Pony – avoin poneille, estekorkeus max 60 cm. Ratsastajille ei ikärajaa.

Luokka 6 Ratsastusluokka – avoin poneille. Helppo ohjelma. Avoin 4-8-vuotiaille ratsastajille avustajan kanssa.

Luokka 7 Ratsastusluokka – avoin poneille. Keskivaikea ohjelma. Ratsastajille ei ikärajaa. 

Luokka 8 Ratsastusluokka – avoin poneille. Vaikea ohjelma. Ratsastajille ei ikärajaa. 

Valitaan Ridden champion. Valintaan saavat osallistua kaikkien luokkien luokkavoittajat.

Valitaan päivän aikana eri luokkiin menestyksekkäästi osallistunut poni, jolle erikoispalkintona ”Köpön kuppi”-pokaali. 

Luokissa 5-8 on rotuyhdistysten lahjoittamat ruusukkeet luokassa parhaiten menestyneelle rodun edustajalle. 

Mukana: Suomen Russponiyhdistys ry, Suomen New Forest-poniyhdistys ry, Suomenpienhevosyhdistys ry, Suomen Shetlanninponiyhdistys ry, Suomen Vuonohevosyhdistys ry, Suomen Welsh-poni ja Cob yhdistys ry. Suomen Connemarayhdistys ry on lahjoittanut ruusukkeen päivän parhaalle connemaralle.

1. Soveltuvin osin noudatetaan SRL:n sääntöjä. Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 13.5.2019.Riia-Inari Oinoselle osoitteeseen [email protected]. Ilmoittautuessa mainittava ratsun nimi, rotu, rekisterinumero, säkäkorkeus, syntymävuosi, isä, emä, emänisä, kasvattaja, omistaja, ratsastaja ja ratsastajan ikä (mikäli ratsastaja on juniori, muutoin riittää merkintä seniori) ja luokka/luokat, johon osallistutaan. Otsikko: Kilpailut. 

2. Osallistumismaksut: Lähtömaksu 15e/luokka. Max. 4 luokkaa/poni/päivä. 

3. Kilpailijat osallistuvat omalla vastuullaan. Ratsukoita ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta.

4. Ratsastusluokkien tuomarina toimii Minna Särkiniemi. 

5. Järjestäjä pidättää oikeuden muuttaa tai yhdistää luokkia tarvittaessa. Koska luokissa olennainen osa on ryhmässä ratsastaminen, luokka jaetaan tarvittaessa kahteen osaan, jos yli 8 ratsukkoa. Mikäli osallistua on yli 50 kaikissa ratsastusluokissa yhteensä, jaetaan kilpailu kahdelle päivälle ja luokat 5-8 kilpaillaan sunnuntaina 26.5.2019. Kilpailijoille tästä tieto14.5.2019 kun ilmoittautuneiden määrä on tiedossa.

6. Kilpailut järjestetään hiekkapohjaisella ulkokentällä, tarvittaessa hiekkapohjaisessa maneesissa. 

7. Kilpailupaikalla toimii buffetti. 

8. Kilpailupaikan osoite on Riitin talli, Kotisillantie 103, 09120 Lohja .

9. Tiedusteluihin vastaa ensisijaisesti sähköpostitse Riia-Inari Oinonen (e-mail: [email protected]) 

10. Aikataulu ja lähtölista Riitin talli Oy Facebook-sivulla 22.5.2019.

Kilpailuun voivat osallistua ponirodut, joilla maa- ja metsätalousministeriön vahvistama jalostusohjesääntö  ja Suomen Hippos ry:n ylläpitämä kantakirja.( Connemara, New Forest, Russ, Shetland, Suomenpienhevonen, Vuonohevonen, Welsh A, B, C ja D sekä Suomalaisen ratsuponin jalostusohjelman mukainen ratsuponi). Ponin tulee olla kantakirjakelpoinen ja polveutua rodun alkuperämaan sääntöjen mukaisesti.

Luokat 1-3 sekä 6-8 ovat brittityylisiä ratsastusluokkia, joissa arvostellaan ratsukoiden yhteisesiintyminen käynnissä, ravissa (ja laukassa, vaikeassa ratsastusluokassa) ohjeiden mukaan. Yksilösuorituksen aikana ratsukolla on n. 3 minuuttia aikaa esittää käyntiä, ravia sekä pysähdys. Vaikeassa ratsastusluokassa esitetään näiden lisäksi myöskin laukka molempiin suuntiin myötälaukassa. Lopuksi vaikeassa ratsastusluokassa ratsastajat esittävät ponit tuomarin ohjeen mukaan maasta käsin ilman satulaa (avustaja poistaa satulan ja puhdistaa hevosen, ratsukko ei poistu kehästä).

Hunter-luokissa esitetään ensin esteosuus. Sen jälkeen ratsukot esitetään ryhmässä käynnissä ja ravissa ja laukassa. Yksilösuorituksessa esitetään vaikean ratsastusluokan ohjelma. Lopuksi working hunter–luokassa on maasta esittäminen. Tämän jälkeen ponit satuloidaan kehässä ja noustaan ratsaille palkitsemista varten. 

Arvostelussa painotetaan ponin käyttäytymistä ja ratsastettavuutta sekä ratsukon sopusuhtaisuutta ja siisteyttä. Nivel-, ja pelhamkuolain ovat sallittuja, nivelkuolain on suositeltavin. Kannusten käyttö on kielletty, eikä raipan pituus saa ylittää 75 cm. Jalkasuojat on kielletty. Satulahuopa satulan muotoinen tai ilman huopaa. Säännöt löytyvät osoitteesta: http://www.shettis.com/fi/K%C3%A4ytt%C3%B6luokat/K%C3%A4ytt%C3%B6luokkien+s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t.html#Ratsastusluokkas%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t

Poni voi osallistua luokkaan vain yhden ratsastajan kanssa. Ratsastajan ikärajoitukset kutsun mukaisesti ja ratsukon tulee olla sopusuhtainen. Avustaja on pakollinen luokissa 1 ja 6. Luokat ovat avoimia 4-vuotiaille ja vanhemmille poneille kutsun mukaisesti. Luokissa, joihin kuuluu maasta esittäminen, tulee ratsukolla olla käytettävissä groomi, joka auttaa satulan pois ottamisessa, ponin siistimisessä sekä uudelleen satuloinnissa.

Tietoturva:Kilpailuun osallistuvien henkilötietojen käsittely:Riitin tallin hevosharrastajat ry/Riitin Talli Oy järjestää kilpailun.Kilpailun järjestämistä sekä tulosten tuottamista ja julkaisua varten Riitin tallin hevosharrastajat ry/Riitin Talli Oy kerää henkilötietoja.Tämän kilpailun henkilötietojen käsittelystä vastaa: Riia-Inari Oinonen p.044 0550579  [email protected] on maksullinen palvelu ja osallistuminen muodostaa sopimuksen osallistujan ja Riitin tallin hevosharrastajat ry/Riitin Talli Oy:n välillä.Riitin tallin hevosharrastajat/Riitin Talli Oy  kerää osallistujista henkilötiedot ilmoittautumisen yhteydessä.Riitin tallin hevosharrastajat ry/Riitin Talli Oy käsittelee näitä tietoja kilpailutapahtuman pohjalta ja tuottaa näiden perusteella kilpailutulokset. Tulokset julkaistaan.Kilpailussa menestyneet voivat saada finaalipaikkoja. Näistä rekistereistä voidaan laskea erilaisia tunnuslukuja.Kilpailutulokset ja finaalipaikan saaneiden rekisteri ja sen perusteella lasketut tunnusluvut voidaan julkaista missä tahansa mediassa mm. paikallislehdet, valtakunnalliset lehdet, Riitin Talli Oy:n kotisivut, Käyttis-Cupin osalta Suomen Shetlanninponiyhdistyksen kotisivuilla sekä Shetlanninponiyhdistyksen jäsenlehdessä. Tulokset voidaan julkaista myös sosiaalisessa mediassa.Kilpailua varten osallistujista kerätään nimi, mahdollisesti ikä. Kilpailutuloksia varten osallistujatietoihin voidaan liittää tietoja kilpailutapahtumasta: kilpailuluokkien tulokset, sijoitus kilpailussa, saavutetut finaalipaikat (Suomen Shetlanninponiyhdistyksen Käyttis Cup). Kilpailutulokset Käyttis Cup luokkien osalta dokumentoivat Suomen Shetlanninponiyhdistys ry:n tapahtumahistoriaa ja suomalaisen shetlanninponikannan historiaa. Tietoja ei koskaan poisteta.Henkilöllä on seuraavat oikeudet kilpailuun liittyvien henkilötietojen käsittelyn osalta:1) Henkilöllä on oikeus pyytää nähtäväkseen itseään koskevat tiedot. Nämä on toimitettava 30 päivän sisällä pyynnöstä.2) Henkilöllä on oikeus pyytää virheellisten tietojen päivittämistä.3) Henkilöllä on oikeus vaatia tietojensa poistamista, jos henkilö ei ole ilmoittautunut eikä osallistunut kilpailuun.4) Henkilöllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, jos hän kokee, että hänen oikeuksiaan on loukattu.Koko kilpailualue on valokuvausaluetta. Valokuvia voidaan julkaista missä tahansa mediassa mm. Rotuyhdistysten jäsenlehdet ja kotisivut, paikallislehdet sekä valtakunnalliset lehdet. Valokuvia voidaan julkaista myös sosiaalisessa mediassa. Ilmoittautumalla kilpailuun henkilö hyväksyy, että häntä voidaan valokuvata kilpailussa/tapahtumassa ja kuvia julkaista edellä mainituissa julkaisuissa. Kaupallisiin tarkoituksiin käytettäviin markkinointikuviin järjestäjä pyytää aina erillisen luvan kuvissa esiintyviltä henkilöiltä tai heidän huoltajiltaan.


2018

Tiedote: PSSM1 kantajia löydetty New Forest poneista

Suomessa jalostukseen tarjottavat oriit tulee testata PSSM1 vaaralta vuodesta 2019 lähtien

Polysaccharide Storage Myopathy Type 1 (PSSM1) in New Forest Ponies

https://web.archive.org/web/20190503083956if_/https://www.newforestpony.com/breeding/pssm/embed/#?secret=OursCVeEfY


Newforestien este-ja koulumestaruudet käydään 6.10. (koulu) –  7.10. (este) Takkulan ratsastuskoululla Lahdessa

Kilpailuluokat:

Kouluratsastus:

  • Helppo C 1:2000
  • Helppo B KN-Special 2009
  • A-merkin kouluohjelma

Kukin ratsukko valitsee kolmesta (helppo C-helppo A) kilpailuluokasta yhden jossa kilpailee mestaruudesta.

  •  Kilpailuluokan vaativuudesta riippuen annetaan tasoitusta seuraavan kaavan mukaisesti lopputuloksiin kouluratsastuksessa:

Poniratsukko/5v ponit:

Helppo C     +0 %

Helppo B     +1 %

Helppo A     +2 %

Senioriratsukko:

Helppo C     -2 %

Helppo B     -1 %

Helppo A     -0 %

Esteratsastus:

  • 1. osakilpailu 55/60 cm
  • 2. osakilpailu 80 cm

Estemestaruuden 1. ja 2. osakilpailun sijaluvut lasketaan yhteen. Pienin tulos voittaa estemestaruuden.
Sijalukupisteitä annetaan vain mestaruudesta kilpaileville, eli ei luokan sijoituksen mukaan.
Molemmista osakilpailuista on saatava tulos, jotta voi sijoittua estemestaruuksissa.
Tasapisteissä ratkaisee toisen osakilpailun tulos.

Kilpailussa palkitaan parhaat juniorit este ja kouluratsastuksessa.
Kilpailuissa palkitaan yhdistelmäkilpailun voittaja
Este- ja koulumestaruusluokkien sijaluku lasketaan yhteen ja pienimmän sijaluvun saavuttanut on voittaja.
Jos kaksi ratsukkoa saa saman pienimmän yhteenlasketun sijaluvun, paremmuuden ratkaisee koulukilpailun sijaluku.

Kilpailija on seniori sen kalenterivuoden alusta, jolloin hän täyttää 18 vuotta. Yläikärajaa ei ole.
Kilpailija on juniori sen kalenterivuoden loppuun, jolloin hän täyttää 18 vuotta.
Kilpailija, ratsastaessaan ponilla, on poniratsukko sen kalenterivuoden loppuun, jolloin hän täyttää 16 vuotta.

Este- ja koulumestaruuskutsu löytyy kipasta

Mestaruussäännöt

Kilpailupaikka: Takkulan Ratsastuskoulu, Takkulantie 29, 15230 LAHTI


Suomenmestaruusmitaleilla forestimenestystä! Isoissa poneissa kultaa 120/130 Mimmi Uusitalo ja 11-vuotias ruuna Kantje’s Bayard (i. Polsbury Pajero, ei. Marmehoeve’s Everest) sekä pronssia Nella Tossavainen ja 9-vuotias tamma Golden Star II (i. Komet, ei. Rodlease Dancing Gold) Pienissä poneissa SM 4 Kreeta Ollila-Copper’s Prince Caspian (i. Lunnalyckans Artist, ei. Wayland Cranberry) Upeita suorituksia, taitavia kuskeja ja ennen kaikkea hienoja poneja! Onnea kaikille! (C) Daniela Helmi Pietikäinen